Förbokning chili, paprika och tomatplantor för avhämtning på Jamtli Vårmarknad

Bokning text/samtal till 073-091 63 12. Pris: 65 kr/st, 3/175kr

Nu kan du förboka dina plantor för avhämtning på Jamtli vårmarknad den 18-19/5. (Vi kommer att hålla till vid Macken). Boka genom att ringa eller ett skicka ett sms till 073-091 63 12. Pris- 65 kr/st, 3/175kr

Alla går att odla i kruka och vi har plockat ihop en spännande blandning med olika färger, former och styrka. OBS! Vissa sorter finns det bara ett begränsat antal av. Boka redan nu för att vara säker på att du får de sorter som du önskar!

Chili

Vi har organiserat sorterna nedan utifrån dess hetta på scoville skalan.

Habanero Dulce

0-50 scoville, 50-60cm

En ovanlig habanero sort utan styrka! men med samma fruktiga arom. Högproducerande med mängder avlånga, orange-rosa frukter. Köttet är sprött och kan användas som smaksättare i allt ifrån sallader, såser till grytor etc. 

Caspium chinense

OBS! Begränsat Antal!

Sweet Banana

100-200 scoville, 50cm

Sweet Banana är en väldig söt och mild chili som gör den perfekt att fylla och sedan steka. Frukterna är till en början gula och bananlika och övergår till rött när de mognar. En kulturarvs sort.  

Capsicum annuum

Capela White

100-5.000 scoville, 25-40cm

En gullig kompakt planta som man kan ha året om i ett ljust fönster. Den är högavkastande, trots att den är så liten. Den får vita upprättväxande frukter som övergår till lila och sedan rött allteftersom de mognar. Detta är en tabascopeppar- perfekt för er som gillar en tabascosås. 

Capsicum Frutescens

Napalese Bell

100-14.000 Scoville, 1m

Efter förra året har Napalese Bell blivit en riktig favorit hos oss med sina vackra, röda, klockformade frukter. De har en mild och fruktig smak som gör dem perfekta att fylla och gratinera i ugnen. Vill ni bjuda på något som imponerar på grannarna är detta perfekt! Den är välgrenad med ett buskigt växtsätt, lite större än andra chiliplantor och trivs därför bäst om det har lite utrymme att sträcka på sig. 

Capsicum baccatum

Santa Fé 

2.500-5.000 scoville, 30-35cm

Röda, blanka, knubbiga frukter ca 7-9 cm, starka men inte överväldigande. Santa Fé har ett kompakt växtsätt som ger mycket chili i förhållande till sin storlek. 

Capsicum annuum

Slutsåld!

Black Jalapeno

3.000-8.000 scoville, 35-40cm

En annorlunda Jalapeno sort pga av sin lite mildare hetta och fantastiskt utseende -- frukterna har en blank,  svarta färg. När den är riktig mogen övergår den sakta till mörkt rött.  En kompakt och lättsam chili att odla. 

Capsicum annuum

Esplette

4.000-5.000 scoville, 60-80 cm. 

Esplette är en av de chili som efterfrågas år efter år pga sin milda, fruktiga smak och klassiska utseende med mörkt röda och blanka frukter. En tacksam sort för chili-nybörjare! 

chili Capsicum annuum

Chinese 5-Color 

5.000-30.000 scoville, 1x1m

 Chinese 5-Color är en ornamental planta med frukter i en regnbåge av färg: lila, röd, orange och gul frukt. En söt-hetta som inte ligger för länge på tungan. Plantan är lite större än en vanlig chiliplanta och behöver utrymme att sträcka på sig. 

Capsicum annuum

OBS! Begränsat Antal!

Hot Lemon

30.000-50.000 scoville, 40-70cm

Mogna frukter blir gula med en tydlig citrussmak - stark men inte överväldigande. Plantan ger mängder med frukter som är bra att använda färsk eller  torkad.  Eftersom grenarna är ganska mjuka som unga och plantan har ett "yvigt" växtsätt kan den behöva stöttas upp.  

Capsicum baccatum

OBS! Begränsat Antal!

Buena Mulata

30.000-50.000 scoville, 45-80cm

En lila chili som övergår till rött när de mognar och kan den ätas i alla stadier där smaken utvecklas allt eftersom de mognar. Med sina vackra lila blommor, mängder med frukt är Buena Mulata perfekt för den som vill ha något estetiskt vackert med en liten "kick". OBS! Den kan få lite "yvigt" växtsätt och kan behöva bindas upp.  

Capsicum annuum

Habanero Orange

100.000-300.000 Scoville, 60-90cm

Ger 3-5 cm knubbiga frukter som mognar från grönt till orange. Smak som hintar om mango och tropiska frukter. Mycket het! En havannapeppar.  

Caspium chinense

Habanero Orange Devil

200.000-300.000 scoville, 50-60cm

En mycket het chili som ger riklig skörd. Frukten går från grön till gul, och slutligen till orange. 

Caspicum chinense

OBS! Begränsat Antal!

Habanero Chocolate

200.000-400.000 scoville, 1m

Sortnamnet associerar till frukternas färg och inte till dess smak där de 5cm långa frukter mognar från smaragdgrönt till chokladbrunt. Det är en av de hetaste och största frukterna av Habanerofamiljen med en rökig smak till skillnad från andra sorter. 

Caspium chinense

Bieber Volkan

okänd planthöjd och styrka!

Denna udda sort har vi tagit in i år framförallt pga sin läskig utseende på bild -- långa, gröna knöliga frukter. Men tyvärr finns inte så mycket information om den!  Det vi vet är att den är vulkanisk-het med turkiskt ursprung. Denna sort är till dig som har en stor chiliintresse och/eller tycker om överraskningar. Om du känner till denna sort sedan tidigare hör gärna av dig!

Slutsåld!Paprika

Plantorna är sorterat efter storleken.

Mini Belle Yellow

30-50cm

En gul minipaprika, ca 6x3 cm, som växer på en mycket kompakt planta. Frukterna är söta och goda och är väldigt dekorativ när de mognar. Passar perfekt i uterummet, balkongen eller solig fönster och är särskilt lämpad att odla tillsammans med barn. 

OBS! Begränsat Antal!

Klari Baby Cheese

40 cm

Klari Baby Cheese är en favorit, särskilt bland våra barn! Den har ett tjockt, sött, saftigt kött som man känner igen från affären men i ett mindre och roligare paket, runda frukter som inte blir större än 6-7 cm i diameter. Den ger frukt under lång tid och går att äta i alla stadier- från ljust gul till mörkt röd. 

Zlata

40 cm

Dessa koniska, vaxgula, frukter är ca 8 cm lång med små kärnhus. Vaxgula frukter som vid full mognad övergår  till rött. Krispigt fruktkött med mild smak som passar till råkost eller i grytor.

 

Hungarian Boldog

40-50 cm

 Känd som en "spicy"-paprika som är både söt och kryddig. Den ger 12-15 cm långa röda frukter som är perfekt om man vill göra sitt eget paprikapulver.

Topepo Rosso

 45-65 cm

En mild paprikasort som ger platt-formade, tjockväggiga frukter som liknar en tomat. Supersnygg med andra ord!  Fruktköttet är tjockt, saftigt och spänstiga och vid skörd väger frukterna ca 30-80g. En kultursort.

California Wonder

45-65cm

Denna sort är ny för oss i år och därför har vi svårt att veta hur det kommer att bli. Enligt leverantören är de tjockväggiga och välsmakande med krispigt fruktkött. Den ser ut som en "vanlig" paprika som man hittar i affären och därför ville vi experimentera med vissa av våra barn som vill känna igen sin mat. Finns i gul och röd.Tomat

Nedan har vi sorterat efter storlek. Vi har också skrivit om vilken sorts planta den är (kruk/busk/dvärg/högväxande) samt använt de engelska termerna determinate/indeterminate/semi-determinate för att beskriva hur produktionen sker under säsongen. Determinate har EN stor skörd, indeterminate fortsätter att ge skörd tills klimatet avgör, och semi-determinate hamnar någonstans mittimellan.

Cherry Cascades

20 cm, ampeltomat, indeterminate

 Cherry cascades är en ampeltomat som räknas som en vinbärstomat/vildtomat med små saftiga, sötsyrliga tomater på bara 3g. Plantan är enormt rikgivande  med hängande växtsätt. Odlas i stora amplar eller höga krukor.

Stödjes vid behov, tjyvas ej.

OBS! Begränsat Antal!

Koralik

20-30cm, kruktomat, determinate

Koralik ger massor av  körsbärsstora, knallröda frukter. Även om den inte växter så högt, växer den kraftigt och utbrett och kan därför ta stor plats om den inte beskäras.

Behöver ej stöd, tjyvas ej.

Microbell

25cmbusktomat/kruktomat, determinate

 En röd körsbärstomat. Plantan växer så pass kompakt att den lätt ryms i ett fönster. En perfekt tomatplanta om du har begränsat med utrymme och en tacksam sort att odla tillsammans med barn.

Behöver ej tjyvas. Kan gallras om man upplever att den blir för tät.

Bajaja

30-40cm,  ampeltomat, determinate

 En mycket produktiv tomatsort som kan ge flera hundra små, röda, cocktail tomater på en planta! Bajaja passar bäst i kruka pga sin kompakt växtsätt och där krukans storlek har betydelse i avkastningen. Gärna experimentera för att hitta den “optimala” storleken.

Vissa blad kan man trimma bort om det blir för tätt. Ej stöd, ej tyvas. 

Gartenperle

40 cm, ampeltomat, determinate

 Ljust rosaröda, smakrika och saftiga körsbärstomater på ca 15 gram i grenande knippen på meterlånga rankor. Frodig och rikgivande ampeltomat där rankorna blir 90-120 cm långa. 

Ej tjyvas.

OBS! Begränsat Antal!

Heartbreaker Vita F1

50cm, busktomat, determinate

Vi odlar sällan F1 sorter men blev övertygad av en kund på Jamtlis vårmarknad förra året att prova just denna sort.  Plantan har röda, hjärtformade, små frukter på ca 15 gram i långa klasar. Söt, saftig, rikgivande, dekorativ och (enligt kunden) den godaste tomat hen har ätit.

OBS! Begränsat Antal!

Taxi

50cm, busktomat, determinate

Citrongula tomater, ca 100-120g. Den ger en söt tomat med mindre syra än de flesta tomater. 

Behöver oftast stöd för att bära sin skörd och kan behöva tjyvas om plantan blir för tät.

Irishka

50-60cm, busktomat, determinate

Knallröda något avlånga frukter med fast kött. Större än en körsbärstomat. Plantan har ett ganska yvigt växtsätt. 

Tjyvning ej nödvändig. Pga  växtsättet behövs ofta stöd.

Fuzzy Wuzzy

60 cm, busktomat, determinate

Röd-orange, tigerrandiga och ludna körsbärstomater, ca 40-70 g. Plantan har ett brett växtsätt med ludna sammetsblad. Ger en god skörd under en lång tid.

Behöver ej tjyvas men behöver stöd efter behov. Låt inte torka ut då det ger tomaterna en mjölig textur.


Norderås

60-70cm,  busktomat, determinate

Denna planta har vi valt ut till vårt sortiment eftersom den är en tidig och frisk tomat från grannlandet Norge. Med sina medelstora tomater kan man få många "vanliga" tomater på en tidig buske.

Kan behöva stöd för att orka bära klasarna.

Jani

70-120cm, busktomat, semi-determinate

Jani ger röda, lite plattrunda, blanka frukter på kompakta plantor. En saftig tomat på ca 50g . Ger förvånadevis stora skördar för sin storlek!

Behöver ej tjyvas.

OBS! Begränsat Antal!

Kibic

70-100cm, busktomat, determinate

 En högproducerande plommontomat med mörkröda eller orangeröda frukter som är långa, ca 50-60 gr, och har ett sött och saftigt kött. Denna tomat är bäst lämpad till härliga, tjocka såser och konservering eftersom tomaterna innehåller mindre vätska. Också känd under namnen Kibits eller Kiebitz.

OBS! Begränsat Antal!


Bundaberg Rumball

80 cm, dvärgtomat, semi-determinate

Bundaberg Rumball är en stark planta med ett relativt kompakt växsätt. Den ger  runda choklad färjade frukter ca 75 g. Söt balanserad smak på tomaterna.

Stöd efter behov, ej tjyvas .

OBS! Begränsad Antal!

Silvery Fir Tree

90 cm, busktomat, determinate

Ljuströda, något platta tomater, ca 50g. Detta är en Rysk kulturarv sort som är supersnygg med sittannorlunda finflikiga bladverk. 

Uppbindes. Behöver ej tjyvas.


Dwarf Amy's Ohio

90cm, dvärgtomat, semi-determinate

Limegrön tomat som kan variera mycket i storlek, ca 80-250g.  Fin färg och god smak. 

Behöver ej tyvas, behöver mycket stöd på bredden för att bära upp sina frukter.

Dwarf Rosella Purple

90-120cm, dvärgtomat, indeterminate

En röd-lila BIFF!tomat på en lagom stor planta som fortsätter att producera så länge klimatet omkring tillåter. Frukterna är är både saftiga och köttiga, ca 200-300g.

Behöver ej tjyvas. Kan behöva stöd för att bära upp frukten.

Slutsåld!


Dean's Brad Gates 

90-100cm, dvärgtomat, indeterminate

Rödrosa, medelstora frukter med gula strimmor. Formen kan variera från planta till planta där frukterna är ca 60- 90 g.  Smaken är  mild och söt. Bladen är variegerade, det vill säga gröna med vita strimmor och därför väldigt estetisk tilltalande för er som också vill använda plantor som inredning.

Ska inte tjuvas. Behöver stöd.

Slutsåld!

Dwarf Velvet Night

100cm, dvärgtomat, semi-determinate

Mörkröda, nästan lila, körsbärstomater, ca 50g. Generellt kan busktomater lämnas att växa som de vill, men för att öka avkastningen av Velvet Night kan man låta tre-fyra stammar släpps upp som mest.

Sungold F1

150cm +, högväxande, indeterminate

En av bara två F1 sorter som vi odlar i år. Den påstås vara en av världens sötaste tomater -- och därför var vi tvungen att odla denna för att bekräfta eller dementera! Den ger gyllene orangegula, något större körsbärstomater på ca 20 gr. med en tropisk fruktsmak. Vi säljer dom få som vi får till övers så får du också avgöra om detta är sant! 

Uppbindes. Ska tjyvas.

Slusåld!

Ildi

150-180cm, högväxande, indeterminate

Ildi är en av de få högväxande sorter som vi har i vårt sortiment i år. Den är högväxande, men vi har tänkt att försöka odla den som en ampeltomat. Detta på grund att det är en multiflora sort där varje klase kan få upp till 100! små, citrongula  frukter ca 10-12g. Odlas den vertikalt behöver den MYCKET stöd för att bära allt frukt, eller gör som vi och låt det hänga med lite mindre stöd. Tomaterna har en mild, fin sötma. 

Ska tjyvas.