“När min morbror var liten i slutet på 20-talet hade dom massor av tomater i fjöset, men dom fick man inte äta för man trodde de var giftiga. Dom var för att hålla flugorna borta.”
–Kvinna Västbygden
“När halsen på oxen tinar bort är det dags att ‘buför’. ”
–beskrivning av hur snön smälter på Oviksfjällen sett från Ede, Trångsviken

Kära Odlingsvän,

Vi vill bjuda in dig att vara med i ett projekt som lyfter fram och samlar in kunskap och minnen från fjällbygderna.

Projektet Odlingsarvet handlar om att bevara den rika skatt av erfarenheter, berättelser och traditioner som finns kring odling, självhushållning och livet nära naturen i våra fjällnära områden. Många av dessa kunskaper lever i människor som du – som bär på minnen av hur man odlade, levde och anpassade sig efter årstidernas växlingar, vädertecken och naturens rytm.

Vi söker berättelser från dig som kanske vuxit upp med småbruk, eller som minns hur äldre generationer i din familj odlade och tog vara på det jorden gav. Det kan vara minnen av hur potatisen sattes, sortnamn på olika växter som odlades, hur man höll reda på när det var dags att så, hur vädret tolkades – eller kanske jamska namn på växter man åt eller använde i medicinskt syfte.

Inget minne är för litet. Ditt bidrag kan bli en del av ett levande arkiv som framtida generationer kan ta del av, lära av och inspireras av. 

Nedan hittar du några inspirationsfrågor som kan hjälpa dig att komma igång med skrivandet – eller väcka minnen du kanske inte tänkt på på länge. Du behöver inte svara på alla, och du får gärna skriva om något helt annat om du vill. Det viktigaste är att berättelsen kommer från dig och dina egna minnen.

 Inspirationsfrågor

  • Hur såg odlingen ut där du växte upp? Vad odlade man, och hur?

  • Minns du särskilda ritualer, uttryck eller sedvänjor som hörde ihop med odlingen eller årstidernas växlingar?

  • Hur visste man när det var dags att så, skörda eller täcka över?

  • Använde ni vädertecken eller folkvisdom för att förstå naturens signaler?

  • Fanns det särskilda redskap, tekniker eller växtsorter som var typiska för området?

  • Vad gjorde man när något inte gick som planerat – om det frös, regnade för mycket eller blev torka? Fanns det sätt att förutspå sådana händelser?

  • Har du någon sägen, berättelse eller kanske ett recept som du förknippar med självhushållning eller odling?

  • Minns du några jamska ord eller uttryck som användes för väder, växter eller odling? Kanske hade ni särskilda namn för regn, blåst, snö, olika växter eller arbeten på gården?

Berätta gärna på ditt eget sätt – med egna ord, minnen och känslor. Skriv gärna fritt, kort eller långt, som du skulle berätta för någon vid köksbordet eller runt elden. Vi välkomnar berättelser med plats för tankar, dofter, röster, dialektord, humor och allvar – det personliga är det som gör det levande.  Du kan skriva för hand, på dator eller spela in med din röst – det som känns enklast för dig. 

I slutet av projektet kommer vi att samla berättelserna, och du bestämmer själv hur din berättelse får användas. Det gör du genom att fylla i vår samtyckesblankett, som vi skickar med i samband med att du lämnar in ditt bidrag. Vi är också tacksamma om du vill skriva ditt namn, vilket år du är född, och vilket område din berättelse handlar om.

Skicka ditt bidrag till oss på:
E-post: info@pegarnpanthers.se

Eller via post till:

Lotten Wallenhed

Bleckåsen 352

835 93 Alsen

Projektet Odlingsarvet: Mellan Skanderna i Jämtland–Härjedalen med medfinansiering av Länstyrelsen Jämtland